Wie geeft de lessen wobbelturnen?

 

De lessen wobbelturnen werden opgericht en worden gegeven door Frauke Molen. Een unieke sport in België die zowel kinderen als volwassenen beweegt. 

Frauke, is van opleiding psychologe en werkte jaren als zelfstandig kinderpsycholoog en in de bijzondere jeugdzorg. Later volgde ze een opleiding kleuteronderwijs en was ze werkzaam als (zorg)leerkracht in het kleuter- en lager onderwijs.
Op dit moment is ze werkzaam als pedagogisch- en teamverantwoordelijke van een kinderdagverblijf en eigenaar/oprichtster van Wobbelturnen. 

Frauke heeft een ruime ervaring in het omgaan en begeleiden van (jonge) kinderen.
Zowel uit haar praktijk als psychologe waar ze regelmatig gebruikt maakte van bewegings- en relaxatie-oefeningen, als uit haar opleiding als  kleuteronderwijzeres, die ze de afgelopen jaren volgde en waar ze de kneepjes van het vak beweging voor kleuters onder de knie kreeg. 

 

 

Frauke Molen - wobbelturnen

Naast een druk professioneel leven is Frauke ook mama van 2 kids en daarnaast ook nog plusmama van een pluszoon.

Het is door haar eigen kinderen dat ze de Wobbelboard leerde kennen en dat alle puzzelstukjes samen nu leiden tot de geboorte van het wobbelturnen® begin mei 2017.

"Met de achtergrond op professioneel vlak en wat ik thuis zag wat mijn eigen kinderen deden met de wobbel, werd ik met de dag meer en meer overtuigd van de positieve effecten en mogelijkheden van deze 'gebogen plank', zoals sommige hem 'maar' zien", vertelt Frauke.

"Mijn oudste zoontje was van kleins af aan erg houterig qua motoriek. Hij heeft nooit gekropen en bij het lopen viel hij vaak recht op zijn gezicht omdat hij de valtechniek en de flexibiliteit mistte die kruipende baby's en peuters wel hadden".  
"Als peuter zijn we met hem aan de slag gegaan om hem veel te laten kruipen en te laten bewegen. De wobbel was daarbij een zeer leuk hulpmiddel." 

De filosofie van waldorfscholen, waaruit de wobbel eigenlijk afkomstig is, stelt dat kinderen eerst uitgebreid moeten kunnen (leren) bewegen vooraleer ze kunnen stilzitten en leren. 

Dit geldt zeker voor jonge kinderen. Ze ontdekken de wereld met hun lichaam. "Wat gebeurt er als ik met mijn handen eerst ga of mijn voet hier zet?" Oorzaak- en gevolgrelaties, lichaamsbesef, orientatie, kennis over de wereld rondom hen, maar ook zelfvertrouwen  ontwikkeld zich door beweging en ontdekkend handelen.

Met wobbelturnen zetten we hier volop op in. Het is leuk, voor zowel motorisch sterke kinderen, als motorisch zwakkere kinderen.

Al gauw werd ook duidelijk dat met de XL wobbelboards er voor volwassenen ook een hele boel mogelijkheden zijn. "Zo ontstond in het najaar van 2017 het concept Wobbel Work-Out en begon ik lessen te ontwikkelen voor volwassenen". 
De lessen Wobbel Work Out gaan door in Londerzeel (Vlaams-Brabant). Maar uiteraard zijn lessen op verplaatsing ook mogelijk. 
Meer info over Wobbel Work Out vind je hier

Het fijne aan de lessen is, dat het toegankelijk is voor quasi iedereen. We turnen steeds in kleine groepjes en iedereen doet mee op zijn niveau. 

In juli 2018 vervoegde Iris het wobbelturnen.be team. Door de media-aandacht en de snelle groei kon Frauke niet langer alleen de boel runnen. 
Iris neemt een deel van de reeksen en sessies op verplaatsing voor haar rekening. 

Een topteam! Klaar voor nog heel veel leuke sessies en nieuwe ideeën in de toekomst. 

In 2018 startten ook de docenten workshops waar zowel deelnemers van binnen als buiten België aan deelnamen. 

 

 

Meer weten over wat een wobbelboard is? Lees dan hier even verder.

Meer weten over wobbelturnen? Lees dan hier meer.
 

Zelf professional? Wil je wobbelturnen® inzetten in je werkomgeving. Neem dan een kijkje onder de rubriek 'professionals'. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photocredit banner by Lobke Gielkens